About Me

25 March 2015

Keguguran Tanpa Sedar

masa time tgh berpantang ni mcm2 emosi ada.xleh sedih sgt..xleh happy sgt..
xnak nangis depan suami sbb xnak suami pun sedih..kadang2 buat2 ok depan orang..
mcm2 kan?? haha.
oh ye..sekarang aku tgh mood berpantang..berpantang tanpa baby..hukhuk!
insyallah ade hikmah nya lepas ni..

Dulu mase baru kawen, dah cakap kat suami..nak enjoy dulu setahun..
alhamdulillah lepas kawen genap setahun, dapat tahu pulak berita gembira yang aku pregnant..yup genap setahun!
benda yang takkan lupa sampai bila2..
time tu ikut suami outstation, rase badan mcm dah lain mcm je..saje try cek pregnancy time subuh,
errrmmmmm..negatif :'(
terus buang pregnancy tu dalam tong sampah..huhu..lepas tu terus sambung tido balik.

bangun kul8, perut dah lapor nak carik makanan, terus gi mandi..ntah kenape terdetik hati nak amek balik pregnancy tu dalam tong sampah..
ya Allah! naik double line..tp samar2.
dalam hati mungkin negatif jugak kot sbb naik lambat..terus buang balik.haha

lepas dah siap2, gi sarapan lepas tu teman suami buat keje sampai siap..mase on da way balik shah alam, dalam kereta cite dkt suami pasal pregnancy test tu..
suami kate kalau dah double line mesti positif walaupun samar2..
suami dah excited!!! mungkin kali ni rezeki kami..

weekend nya keluar berjimba dgn sepupu2..karoke, main boling n BBQ..suami xbagi main boling sbb takot kot2 mmg pregnant ke..ok duk je diam2..bile sepupu tanya nape xmain, jawab sakit perut takot tercirit..huhu..
sempat singgah kat watson beli pregnancy test digital..suami x puas hati katanya..

lepas berjimba, kami buat BBQ dkt puchong..rumah sepupu..terus test pregnanct test tu..tunggu 10 minit keluar result nya..


                                                                tadaaaaaaaaaaaaaa!

time ni mmg happy sgt2..menandakan pregnant 3-4minggu..tunjuk kat suami mmg happy sgt2 sampai terus call ibu die bgtau..
yang aku pulak tunggu balik rumah baru nak suprise kat mak..nampak riak wajah mak dan ayah happy nak dpt cucu 1st die..

8 March 2015
malam ni ntah kenapa ngidam sgt nak air tembikai..padahal mmg xberapa gemar air tembikai..pakse suami nak air tembikai jugak tgh2 malam..terus suami teman gi kedai mamak.
time ni mmg xtahu air tembikai boleh buat keguguran..xtahu langsung ape bende boleh makan, ape xboleh makan..main bedal jeeeee..

9 March 2015
perut rase sakit2.. macam nak period..bleeding..keluar darah merah pekat dan sometime kaler coklat..buang air kecik dan air besar pun keluar darah..xtau time ni ade keluar ketul2 atau x sebab darah mmg banyak.pinggang pun sakit2..
malam tu sebelum nak tido, rase sometime keluar lagi

xtahu ni apaaaaa.. :'(

esok nya terus pegi klinik buat scan..risau!!

Dokter scan n kate masih ade lagi baby..nampak ade dot kecik kat dalam rahim..tapi baru lagi dalam 4minggu katanya..dokter bagi ubat kuat rahim.

esok nya still bleeding sampai lah 2 minggu..ade org kata buntung pelanduk..tapi hati rase x sedap..
xtahu kenapa time ni sifat keibuan mcm dah hilang..excited nak jadi seorang mak mcm dah hilang..tapi still lagi ade rase mual2 walaupun xkerap..lepas tu bile tgk gambar anak orang lain, rase hati mcm sayu jeeeee..

lepas 2 minggu terus gi klinik yang sama untuk buat scan..dokter scan kate rahim mcm dah kosong..penuh darah..die suruh refer ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah,Klang.
dalam kereta mase on da way dah sebak rase..rase mcm dah xda harapan..
time tu terpikir kalau mak ayah tahu mesti sedih..hilang bakal cucu pertama dia..
mak mertua pun dah excited..terbayang2 muka dorang..
sedih sgt time ni..

Sampai je dekat hospital, terus gi ke bahagian ibu mengandung..
xtahu lah kenapa rase xselesa dekat situ..sbb banyak dokter pratikal kot..rase was2..

dokter pun rodok pakai 'muncung itik' untuk tgk darah dari dtg dari mana..dokter cina perempuan.. lepas tu die x puas hati die cuba nak scan perut..die kata dekat rahim xnampak ape..
lepas tu die scan dari bawah pulak..xnampak ape2 sampai lah die panggil 1 dokter india ni,.perempuan..
cek macam ape, tup2 kata nampak kantung tapi dah penyet dan bukan dalam rahim, luar rahim..
Ya Allah..time ni mmg sedih xterkata..nak xnak kena gugurkan jugak..menangis mcm org gila..
dokter tu kate dtg lagi 2hari..nak amek darah..tgk HCG naik ke x..
cara nak gugurkan kandungan luar rahim bukan senang..kalau baby membesar kena operate, kalau x, kena vacum tu pun kena tebuk perut.silap2 kena buang tiup sebelah..
tidaaaaaakkkkkkkk...
balik tu suami terus gi keja ptg..
aku dkt rumah menangis mcm org gila..sehari je pastu pasrah :'(

lepas 2 hari dtg balik kat hospital..amek darah lg..HCG naik sikit dari 225-238
dokter cina tu scan lg perut, still xnampak ape2,, scan dari bawah pun x nampak ape2..
xtahu lah nak cakap camne..dgn sakit nya..layanan xmemuas nya..
last2 dokter tu blur terus transfer aku ke pakar puan..dokter tu cek ade something dalam rahim..xtahu samada darah, janin atau kantung..
time ni lega ya allah!! pelik jugak kenapa lah dokter sebelum ni leh kata luar rahim pulak..belajar x habis mungkin..GERAM!!!!
dokter suh dtg balik next week..untuk scan dan amek darah..

next week nya hati mmg sakit..sbb call hospital tu operater jawab nak xnak..malas nak sambung ke bahagian yg kita nak cakap..
masih bleeding teruk!! suami pulak keja dari pagi sampai malam..
mmg stress sgt2.. last2 buat keputusan nak scan je dkt hospital swasta..
sbb dalam hati kalau misal kata keguguran, aku nak cuci bersihkan sbb hari2 pikir kenapa bleeding xstop boleh jadi gila..kalau misal kata ada lg harapan, aku nak tahu punca kenapa darah tu keluar..

last2 esok nya pakse suami pegi Hospital Umra dkt shah alam..service mmg tiptop..
mase sampai turn aku, terus cite kat dokter pasal ape dh jadi..siap bawak record dari hospital klang lg..
dokter kate kandungan aku x jadi..sbb kalau pregnant HCG mesti naik 2x ganda..ni naik sikit mungkin sbb hormon pregnant masih ade lg..
cek pregnancy test lg masih lg double line tapi dah samar..sebelum ni pekat :'(
dokter kata aku dah keguguran lama sbb die scan rahim dah nak clear..xperlu cuci..

ntah kenapa kepala rasa ringan..sbb dah tahu punca kenapa bleeding non stop tu..
ya allah..dah terbukti aku keguguran..sampai sekarang geram dgn hospital tengku ampuan rahimah tu..cek main2, then xboleh nak solve masalah aku..darah amek dah byk kali..grrrrr..

lepas dah tahu tu..terus balik..dan start berpantang..
sedih??? mmg ade rase sedih bile duk sorang2.. tgk kawan2 dah ade anak2.. ade yg happy tgh pregnant..tapi xde rezeki aku kali ni..insyallah ade hikmah lepas ni..
tapi aku dah redha..insyallah saham akhiratku diSANA.

aku redha ya allah..diberi dugaan sebegini :)


sekarang nak abeskan berpantang lepas tu nak ajak suami gi bercuti..hihi..








17 September 2014

indah tradisi penipu??

hye bloggers!

kali ni saya nak story tentang Indah Tradisi Sdn Bhd..bukan niat nak burukkan bisnes org tp saye xnak perkare yg same jadi dekat org lain.
tengah duk usha2 fb, ade lak ternampak org post pasal penipuan Indah Tradisi ni..ok ni saye nak story pasal saye pulak.

Indah Tradisi yg konon nye top ni sampai syik kua je kat news feed aku, duk jual brg2 kecantikan contohnye Clean Hair Remover, Marveleece Basil Serum (untuk lebatkan dan lentikkan bulu mate), Al-henna Mask lah dan mcm2 lagi..boleh tgk disini https://www.facebook.com/Indah.Tradisi.Trading
ini page die yg main skali lah..n die de page lain ye..xsilap ade lagi 2 page.

Start nye aku terjebak bile time bulan puase..2 minggu sebelum nak raye..iye je kononnye dpt lah licinkan kaki ni pakai wax Clean Hair Remover dari si Indah Tradisi ni..bankin hari Sabtu (12/7/2014) n die reply akan pos pade hari Isnin..ok time tu aku pun x expect lah ape2 kan..so tunggu punye tunggu dah seminggu berlalu..aku pun whatsapp lah si Indah ni,tp xde respon. dalam hati mungkin die bz kot yelah followers die 100k ok..time tu memang xjangke ape2..
so dah 2 minggu, dah nak raye dah pun time tu, saje lah usha2 komen2 org, dan ternampak ramai gile org yg order lagi awal dari aku pun tapi x dapat lg barang dorang!! dalam hati perghhhh terkene,,
iye lah xpernah lagi aku beli online tp kene tipu mcm ni pulak..
sape nak kene tipu kan..terpakse lah aku jadi detective conan siasat bende ni..search dkt google rupenye dah ramai gile org report dan mengadu bende yang same,,
bile aku stalker2 dapat lah 1 blog lame ni..*tapi si Indah Tradisi ni dah delete dah pun blog lame die tu*

memang panas hati bile brg yg kite order dah nak dekat sebulan x sampai2 kan..akhirnye aku terpakse lah comment dkt fb die, tu pun xdilayan ok..bile kite tanye die pasal brg dan rase tertipu, si Indah Tradisi ni kate kami semua fitnah die..
sampai dah x tertahan, aku pun post pasal hukum hakam kalau peniage menipu ni..terus aku diblock..xboleh komen sume..
ape perasaan korang bile kene macam aku..bile aku search2 dpt tahu yang si Indah Tradisi ni pak arab punye bisnes..aku pun whatsapp lah dkt si Indah Tradisi ni..send gamba2 yg sempat aku printscreen tu! u know what! lepas tu baru die nak send wax yg aku order hampir genap sebulan tu! naaaaaaa..itu mmg FIRST & LAST! aku beli dgn beliau ni..x kesah lah walaupun harge puluh2 ringgit je tapi sape yang xmarah kan kalau brg yg kite order, part nak suruh bankin tu laju je reply tp part mintak tracking no lah tanye brg bile nak post lah langsung xreply..

kepade sesape yang berminat, boleh je kalau nak beli dgn si Indah Tradisi ni tp kalau ade tahap kesabaran yang tinggi! 
saye sertakan beberape gambar tentang si Indah Tradisi ni:








niat saye bukan nak burukkan peniage ni..cume if kalau seseorang peniaga tu xde stok atau ape2 pun, please bgtau lah kan, ni nak kene tunggu berbulan, nak kene ugut baru nak send barang..kalau ade sebarang masalah please inform all the customers..kalau call xpickup, msg xreply, whatsapp x reply, kite komen nak tanye pasal brg dekat fb pun siap pakej kene block lagi..customer is always right ok!

28 August 2014

kawen! makkkkk! saye dah kawennn! :p



uit!

terase lame gile aku x update blog ni..maklumlah bz je memanjang *perasan bz kalah anak datok2*
ermmm..rase nye ni lah 1st time aku update blog berstatus 'PUAN'..hahaa..puan dah ke? *perasan lg mcm de org nak kesah kan*

ok..i baru just married pade 8hb februari 2014 yg lepas..hahha..baru?? ok dah dekat 8 bulan dh asenye..tp ntah lah..dah lame tinggalkan blog ni..so sad T-T

dekat2 nak nikah dulu..ntah kenape prasaan pun len..xde nafsu nak wat pape..sume mak yg uruskan..anak mak kan..bukan ape mak dh bgtau awal2 kalau baju ke katering ke biar die uruskan..sbb die kate taste aku pelik2..hurmm..rare kan mak..dushhh! alhamdulillah sume nye dh selamat berlangsung..sume mak yg sponser..luv u lah mak..sbb nye anak die bru abes blaja kann..hahaha..

alhamdulillah lah sume berjalan seperti yg dirancang..cuace pun time tu ok je..x ujan..*xde aktiviti baling spender atas bumbung yg dijalankan ok*

Orang kate dugaan mase sebelum nak kawen tu mmg ade..contohnye syik gado ngan en.tunang sampai ase xde nafsu dah! *rase nak ngorat org lain* hahaahahah.. masalah duit tu alhamdulillah lah xde masalah tu..so far dulu ade masalah feeling je lah kot..

nak upload gegambar mase nikah dulu..motifnye supaye leh jadi kenangan lah nnt..kot2 nnt laptop terkene virus keee..hahaha




                                            mak andam a.k.a bestfren gue..cantik kan mekap die



my bestfren since skolah..time risik dorg ade, tunang pun, n nikah pun dorg ade sampai sanding esok ari nye





my mentor di PTPL, n kawan2 kolej




aktiviti bersilat



kawan baik sejak start orentasi di PTPL



tadaaaaa..nnt de mase terluang aku cite pasal honeymoon ke KRABI pula ye!


15 April 2014

takot..seramm

uit!

sedang aku tgh2 menghadap pc je..al maklum lah skang keje opis..keje jawab call je..tu pun x bawak..leh kire pakai jari je..keje hadap pc tgk gosip ngan ngumpat2 bersame bibik je.

tgh online2 aku terbace 1 artikel pasal hotel di malaysia yg berhantu. terus meremang bulu rome aku *aku kan sorang yg penakut sebenar nye8 T-T

 teringat aku kejadian tu aku alamai sendiri. mase tu aku dan hubby pergi bercuti di Mahkota Hotel Melake. time tu mmg x plan lah..main serbu je lepas balik keje. sampai2 je dh nak dekat magrib..mandi lepas tu rehat2 kejap lepas tu terus keluar mkn.. x dinafikan mknan dekat melake tu mmg sedap2 lah..asam pedas dan sebagai nye. oh ye sebelum saye terlupe kiteorg booking hotel ni atas org..means owner yg membeli salah 1 bilik di hotel tu..dats y dpt murah sikit.

bile dh balik dh sampai hotel, kami pun tertidur sbb keletihan. tgh2 syok tido aku terase badan aku mcm dihimpap..mate aku pun terjage tp x leh wat pape langsung..katil tu mmg tepi tingkap secare xlangsung aku terus terpandang ke arah tingkap tu..tetibe ternampak 1 lembage putih mcm pakai telekung tp muke gelap..aku dh menjerit2 walaupun badan x dpt gerak..penat bace2 mcm2 surah..sekali dh dilempang oleh hubby aku..terus aku peluk die sambil nangis2..

lepas dr tu aku dh xbrani lagi nak g hotel2 yg mcm agak lame org x duduk sgt ni..maksudnye mcm jarang org nak sewa.. T-T

pssss: org dulu2 dah pesan balik mlm basuh kaki sebelum tido =)




08 April 2014

bossventure???

uit!
just nak buat review.
ape itu bossventure???
skim cepat kaye ke? MLM ke?? saham ke??
ape yg aku tao pasal bossventure ialah die adelah sejenis perniagaan..
dulu mase baru kawen, aku pelik jugak bile hubby aku cite pasal bossventure ni..sampai nak kluar duit dekat 2ribu..pe kejadah..
dulu penah jugak lah die join bende2 alah camni..tp rugi!! sampai aku bising kat die jgn join bossventure ni..takot kene tipu..but then die join jugak.. *yelah suami kan ketua keluarge*
tp lepas 2bulan die join,die tunjuk account die..
WOW!!! ase mcm x caye pun ade..dalam mase 3bulan je die dh leh dpt balik duit die..

ape yg aku tao sebenarnye bossventure ni bukanlah pelaburan atau skim cepat kaye atau MLM atau what so ever yg merugikan. bende ni die mcm kite beli tapak kat mudah.my contohnye untuk membuat bisnes. dan keuntungan drpd itu akan kite dpt..dan yg best nye sume urusan nye dlm nilai USD..bile dh convert ke duit malaysia x ke banyak annnn..hahaha

contoh hubby aku bukak account dulu de 100usd..keuntungan harian yg die dpt akan sebanyak 1.5%  dr account die setiap hari dan nilai nye akan semakin bertambah..ok masih xpaham T-T
contoh besar nye seperti kite simpan duit dalam ASB lah..akan dpt dividen setiap tahun..tu pun sikit kan..ini dividen atau peratusan yg kite dpt adelah setiap hari..

bende ni kite xpayah carik org pun..biarkan duit tu bertambah mcm tu je pun boleh..yelaaaa..sape nak kan kalau bende yg kene buat kerje..dan yg best jugak,kite akan dpt bonus untuk shopping di BVmall..inilah yg si isteri paling suke..hahhahahahha..*gelak kejam*
dan dipahamkan juge,bonus kite yg telah dimasukkan kedalam BVmall ni xleh kua..nak xnak kite kene shopping jugak kat dalam tu..so dari situ lah percentage 1.5% yg kite dpt hari2 tu..
ohhhh..sgt bijak!! ie xpakai duit org lah kire nye dan x langsung pakai duit org len..

memandangkan i baru je keje,dah ckp kat hubby nak join jugak nnt next month tungu gaji..hahaha..yg paling xpuas hati nye mak aku dah awal2 join dan adek aku pun dah join dibawah hubby aku.. *mane aciiiiiiiii*
ape yg aku pahamkan ade 3 jenis account yg boleh dibukak..paling kecik rm800+, 2nd rm2000+, 3rd rm5000+ (+ tu maksudnye 800lebih ok..saye x igt jumlah nye brape)

ermmmm..xsabar nye nak tunggu gaji..haahah..ok aku berterus terang dekat sini ok.aku xkan menulis sesuatu yg melibatkan penipuan or what so ever..yelaaaa..nanti ape2 nnt org duk carik2 kite pulak an..ape yg aku tulis ni berdasarkan pemantauan aku dan pemahaman aku..
if kalau sesape nak tanye pasal bossventure ni boleh lah whatsapp or wechat hubby aku di 012-6306033 or di facebook nye..skang kan dah canggih an..dan boleh juge tgk account die yg die dah dpt skang ni.. https://www.facebook.com/imal.cnp  =)

wish me luck tuk jd lebih success..hhahaa

07 February 2013

kenangan terindah last sem.

Hola Holi cikebum2

dah last sem ni..insyallah abes paper 16 Febuari 2013, semua akan wat haluan masing2 sbb gi pratikal..seriously rindu pulak kat kawan2 kolej ni..igt kan dah last sem ni xde moment yg hepi tp sejak amek subjek Carving Design A ni, plus dgn lecturer yang gile kentang mmg x kering gusi duk gelak je..even stress cmne pun, kami semua dalam 80 orang tetap hadap sume bende ni same2..berlapo same2 time nak siapkan final projek, mate lebam2 tahan ngantok, same2 handle tahan takot nak masuk studio.. paling best tetibe leh dpt ramai kawan n terus jadi kawan baik even xpenah kenal pun slame ni.oh rindu sgt! T-T

time ni baru amek subjek ni tao2 dah kene wat asgment video
bermula dr 5 orang je..hehe

time ni kami disuruh untuk 10 orang 1 kumpulan tuk memulakan final projek..alhamdulillah semua ahli kumpulan yang aku kenal dr sem 1..hehe


ice carving..1 st time buat tp x percaye je kami buat dgn baik!

PTPL banjir teruk..time ni lah budak2 carving yg x kenal pun turut membantu..dan time ni lah semua budak carving jadi rapat.ade hikmah disebaliknya

jaguh2 perempuh banjir..tenkiu jejake maniss yg tolong tolakkan kete den

60% final projek kami siap..sesi memplaster..time ni lah pegi kolej pagi, malam baru smpai umah..time ni lah hari cuti pun kene gi kolej

tema indonesia wedding..budak2 lagi siapkan garuda yang besar..oh lupe..final projek kami kene wat pelamin pakai gabusss..kau hadooooo?? hihi

stress mcm mane pun, kami tetap suka same2, sedih same2..hihi

Malaysia Book Of Records - kropok losong terpanjang..time ni dtg je puak design A terus meriah majlis..padahal sebelum tu sunyi je..hihi..oh ye..3 dr kiri tu lecturer kami paling sporting n sempoi, Chef Bob

Done all design A final projek..miss u all.. miss our moment..

Lepas ni sume wat hal masing2..harap2 semua berjaye dan aku? sibuk nak kawennnn..huwa2






13 November 2012

sudah menjadi tunangan org!!

hye!

pade 11/11/2012, aku sah menjadi tunangan pade imal.. dah 4 tahun kenal akhirnye we're engaged! hehe..insyallah pade tahun ke5 perkenalan,kami akan langsungkan perkahwinan..kadang2 mcm x caye je dh nak kawen. ye r..ase mcm mude remaje lagi r kate kan..tahun depan umo aku 23tahun dan encik tunang 25tahun..hurm dalam tempoh pertunangan ni, byk org kate dugaan byk, berdarah manis..kene r hadapi nye ngan kekuatan fizikal dan mental..insyallah..

walaupun byk serbe kekusutan mase majlis pertunangan aku tu..mane x nye,aku ngah mekap,rombongan encik tunang dah smpai dah..abes aku kene marah ngan sedare2 ku sbb lambat siap..time org ngah bincang2,aku pulak ngah pakai bulu mate palsu..hahaha..alhamdulillah,lepas tu sume nye berjalan ngan lancar..cuaca yg bese ujan,redup je time tunang aku..alhamdulillah skali lagi..

perbincangan dijalan kan

bakal mak mertua nyarung cincin

encik tunangan

hantaran marannnnn..

semoge ape yg kami rancangkan, akan berjalan ngan lancar..insyallah..
n dah jadi tunang org, xleh nak noty2 lagi T-T