About Me

25 March 2015

Keguguran Tanpa Sedar

masa time tgh berpantang ni mcm2 emosi ada.xleh sedih sgt..xleh happy sgt..
xnak nangis depan suami sbb xnak suami pun sedih..kadang2 buat2 ok depan orang..
mcm2 kan?? haha.
oh ye..sekarang aku tgh mood berpantang..berpantang tanpa baby..hukhuk!
insyallah ade hikmah nya lepas ni..

Dulu mase baru kawen, dah cakap kat suami..nak enjoy dulu setahun..
alhamdulillah lepas kawen genap setahun, dapat tahu pulak berita gembira yang aku pregnant..yup genap setahun!
benda yang takkan lupa sampai bila2..
time tu ikut suami outstation, rase badan mcm dah lain mcm je..saje try cek pregnancy time subuh,
errrmmmmm..negatif :'(
terus buang pregnancy tu dalam tong sampah..huhu..lepas tu terus sambung tido balik.

bangun kul8, perut dah lapor nak carik makanan, terus gi mandi..ntah kenape terdetik hati nak amek balik pregnancy tu dalam tong sampah..
ya Allah! naik double line..tp samar2.
dalam hati mungkin negatif jugak kot sbb naik lambat..terus buang balik.haha

lepas dah siap2, gi sarapan lepas tu teman suami buat keje sampai siap..mase on da way balik shah alam, dalam kereta cite dkt suami pasal pregnancy test tu..
suami kate kalau dah double line mesti positif walaupun samar2..
suami dah excited!!! mungkin kali ni rezeki kami..

weekend nya keluar berjimba dgn sepupu2..karoke, main boling n BBQ..suami xbagi main boling sbb takot kot2 mmg pregnant ke..ok duk je diam2..bile sepupu tanya nape xmain, jawab sakit perut takot tercirit..huhu..
sempat singgah kat watson beli pregnancy test digital..suami x puas hati katanya..

lepas berjimba, kami buat BBQ dkt puchong..rumah sepupu..terus test pregnanct test tu..tunggu 10 minit keluar result nya..


                                                                tadaaaaaaaaaaaaaa!

time ni mmg happy sgt2..menandakan pregnant 3-4minggu..tunjuk kat suami mmg happy sgt2 sampai terus call ibu die bgtau..
yang aku pulak tunggu balik rumah baru nak suprise kat mak..nampak riak wajah mak dan ayah happy nak dpt cucu 1st die..

8 March 2015
malam ni ntah kenapa ngidam sgt nak air tembikai..padahal mmg xberapa gemar air tembikai..pakse suami nak air tembikai jugak tgh2 malam..terus suami teman gi kedai mamak.
time ni mmg xtahu air tembikai boleh buat keguguran..xtahu langsung ape bende boleh makan, ape xboleh makan..main bedal jeeeee..

9 March 2015
perut rase sakit2.. macam nak period..bleeding..keluar darah merah pekat dan sometime kaler coklat..buang air kecik dan air besar pun keluar darah..xtau time ni ade keluar ketul2 atau x sebab darah mmg banyak.pinggang pun sakit2..
malam tu sebelum nak tido, rase sometime keluar lagi

xtahu ni apaaaaa.. :'(

esok nya terus pegi klinik buat scan..risau!!

Dokter scan n kate masih ade lagi baby..nampak ade dot kecik kat dalam rahim..tapi baru lagi dalam 4minggu katanya..dokter bagi ubat kuat rahim.

esok nya still bleeding sampai lah 2 minggu..ade org kata buntung pelanduk..tapi hati rase x sedap..
xtahu kenapa time ni sifat keibuan mcm dah hilang..excited nak jadi seorang mak mcm dah hilang..tapi still lagi ade rase mual2 walaupun xkerap..lepas tu bile tgk gambar anak orang lain, rase hati mcm sayu jeeeee..

lepas 2 minggu terus gi klinik yang sama untuk buat scan..dokter scan kate rahim mcm dah kosong..penuh darah..die suruh refer ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah,Klang.
dalam kereta mase on da way dah sebak rase..rase mcm dah xda harapan..
time tu terpikir kalau mak ayah tahu mesti sedih..hilang bakal cucu pertama dia..
mak mertua pun dah excited..terbayang2 muka dorang..
sedih sgt time ni..

Sampai je dekat hospital, terus gi ke bahagian ibu mengandung..
xtahu lah kenapa rase xselesa dekat situ..sbb banyak dokter pratikal kot..rase was2..

dokter pun rodok pakai 'muncung itik' untuk tgk darah dari dtg dari mana..dokter cina perempuan.. lepas tu die x puas hati die cuba nak scan perut..die kata dekat rahim xnampak ape..
lepas tu die scan dari bawah pulak..xnampak ape2 sampai lah die panggil 1 dokter india ni,.perempuan..
cek macam ape, tup2 kata nampak kantung tapi dah penyet dan bukan dalam rahim, luar rahim..
Ya Allah..time ni mmg sedih xterkata..nak xnak kena gugurkan jugak..menangis mcm org gila..
dokter tu kate dtg lagi 2hari..nak amek darah..tgk HCG naik ke x..
cara nak gugurkan kandungan luar rahim bukan senang..kalau baby membesar kena operate, kalau x, kena vacum tu pun kena tebuk perut.silap2 kena buang tiup sebelah..
tidaaaaaakkkkkkkk...
balik tu suami terus gi keja ptg..
aku dkt rumah menangis mcm org gila..sehari je pastu pasrah :'(

lepas 2 hari dtg balik kat hospital..amek darah lg..HCG naik sikit dari 225-238
dokter cina tu scan lg perut, still xnampak ape2,, scan dari bawah pun x nampak ape2..
xtahu lah nak cakap camne..dgn sakit nya..layanan xmemuas nya..
last2 dokter tu blur terus transfer aku ke pakar puan..dokter tu cek ade something dalam rahim..xtahu samada darah, janin atau kantung..
time ni lega ya allah!! pelik jugak kenapa lah dokter sebelum ni leh kata luar rahim pulak..belajar x habis mungkin..GERAM!!!!
dokter suh dtg balik next week..untuk scan dan amek darah..

next week nya hati mmg sakit..sbb call hospital tu operater jawab nak xnak..malas nak sambung ke bahagian yg kita nak cakap..
masih bleeding teruk!! suami pulak keja dari pagi sampai malam..
mmg stress sgt2.. last2 buat keputusan nak scan je dkt hospital swasta..
sbb dalam hati kalau misal kata keguguran, aku nak cuci bersihkan sbb hari2 pikir kenapa bleeding xstop boleh jadi gila..kalau misal kata ada lg harapan, aku nak tahu punca kenapa darah tu keluar..

last2 esok nya pakse suami pegi Hospital Umra dkt shah alam..service mmg tiptop..
mase sampai turn aku, terus cite kat dokter pasal ape dh jadi..siap bawak record dari hospital klang lg..
dokter kate kandungan aku x jadi..sbb kalau pregnant HCG mesti naik 2x ganda..ni naik sikit mungkin sbb hormon pregnant masih ade lg..
cek pregnancy test lg masih lg double line tapi dah samar..sebelum ni pekat :'(
dokter kata aku dah keguguran lama sbb die scan rahim dah nak clear..xperlu cuci..

ntah kenapa kepala rasa ringan..sbb dah tahu punca kenapa bleeding non stop tu..
ya allah..dah terbukti aku keguguran..sampai sekarang geram dgn hospital tengku ampuan rahimah tu..cek main2, then xboleh nak solve masalah aku..darah amek dah byk kali..grrrrr..

lepas dah tahu tu..terus balik..dan start berpantang..
sedih??? mmg ade rase sedih bile duk sorang2.. tgk kawan2 dah ade anak2.. ade yg happy tgh pregnant..tapi xde rezeki aku kali ni..insyallah ade hikmah lepas ni..
tapi aku dah redha..insyallah saham akhiratku diSANA.

aku redha ya allah..diberi dugaan sebegini :)


sekarang nak abeskan berpantang lepas tu nak ajak suami gi bercuti..hihi..