About Me

27 October 2010

mimpi oh mimpi

dah 2ari berturut mimpi aku eksiden..ape sebenar nyer makne disebalik?? sume tu mainan tido atau bakal jadi kenyataan? sejak mimpi tu,setiap org2 yg aku syg,aku doa kan dorg pegi dan balik ngan selamat kalau kua rumah..dan aku pule,mintak diambil nyawe ku dlm keadaan aku dah beriman..

dan untuk awak syg,maafkan saye atas sume yg dah berlaku..saye penyebab kite dah xmcm dulu..saye rindu sgt saat2 dulu



20 October 2010

kenape perempuan menangis

aku curik ayat ni dari muke buku =)


hari ni kita nk bincang sikit tentang air mata wanita.. hehe..seperti apa yang kita tahu,dah menjadi lumrah kepada setiap perempuan tu mempunyai hati yang lembut,mudah tersentuh atau dalam erti kata lain ialah sensitif..

air mata wanita ni juga adalah senjata untuk melemahkan hati sesiapa yang melihat terutamanya insan yang bernama lelaki..so,persoalannya disini..kenapa wanita ni air matanya mudah sangat mengalir? kenapa? wanita ni memang di cipta Allah dengan sifat yang lemah lembut dan wanita juga dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal. berbanding lelaki yang nafsunya 1 tapi akalnya 9 wanita, akalnya yang 1 di kawal oleh 9 nafsunya. begitu juga lelaki ,9 akal tu yang mengawal 1 nafsu tu.

kadang-kadang ada sesetengah lelaki khususnya akan berasa pelik dan jelik jika wanita tu menangis atas perkara yang remeh.dari aspek yang semacam ini,lelaki seharusnya memahami wanita ini.wanita akan menagis jika perkara tu betul2 menyentuh hatinya. tambahan pula dia akan lebih mudah menangis jika orang yang dia sayangi tak ambik berat tentang dirinya..perkara ni nampak kecil je kan?tapi pada wanita hal ini amat terkesan dalam hati dia.

ok..untuk situasi lain,contohnya si isteri mengadu pada suaminya..

"abg,bahu ayg sakit la..boleh tak abg tolong picit jap"..lepas tu suami dia cakap.."ala syg,abg pun letih juga.."pastu,pasti muncung isteri tu akan keluar sedepa. pada masa tu dia akan mula mengomel dan turunlah air mata..sikit je kan masalah nye?kalau kes macam ni terjadi macam ne?suami sure mengelabah kalau tengok isteri nangis..hehe.. so,memang tak ada cara lain.kena pujuklah jawabnya.tapi,nak pujuk pun kena ada cara.salah pujuk,lagi menjadilah jawabnya..bak kata Dr.Fadhilah Kamsah, "jika isteri tengah menagis,dan seumpama mahu dipujuk,suami kena guna cara yang terbaik,contohnya,peluk isteri tu, kalau rasa tak reti nak peluk,usap lah tangannya sambil senyum ke arahnya.insyaallah,lembut hati isteri tu."

jom kita baca kisah ni..

kisah di bawah ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada anda sekalian untuk mengetahui kenapa perempuan mudah menangis.Supaya bagi mereka-mereka yang lelaki tahu, kenapa wanita terlalu mudah untuk mengalirkan air mata sekiranya berlaku sesuatu dalam perhubungan.

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya,

"Ibu, mengapa ibu menangis?"Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."

"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti"

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya."Ayah, mengapa ibu menangis? "Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,"sang ayah menjawab.

"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu hari, dia bertanya kepada seorang gurunya,

"cikgu, mengapa perempuan mudah menangis?"

Gurunya menjawab:

"Saat Allah ciptakan wanita, Allah membuatnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu.

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya.

Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat dideka pdengan lembut olehnya.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa -masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan, bahawa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi.

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita,agar dapat digunakan bilapun diinginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".

ada sesetengah lelaki ini melebihkan egonya.kadang2 lelaki sanggup cakap.."you nangis r puas2.tak kuasa i nak layan you lagi"..adakah ini cara terbaik? masa bercinta dulu tak hingat! lautan api sanggup diredahi.sekarang,isteri nangis ..biar gitu je..kenapa wanita cepat nagis?sebab dia nak perhatian yang lebih terutamanya dari orang yang dia sayang..tengok pada anak2 kecil..jika dia menagis,apa yang dia mahu kan? belaian kan? jika pada zaman berkasih,boleh beri layanan yang hebat,kenapa ketika di alam rumah tangga layanan tu tak sama?bukankah sepatutnya lepas kahwin tu kemesraan sepatutnya ditahap yang paling maksimum?dapat pahala tu!!!

ok..kenapa lelaki tak mudah menangis?perasan tak kalau masa kecik2 dulu,bagi orang lelaki la ni..kalau la budak laki ni nangis,mesti mak atau ayah,atau cikgu atau sapa2 saja akan cakap..'ish..apa ni laki nagis?buat malu je.macam perempuan je..laki kuat..tak boleh nangis"...sebabkan statement ni la yang sudah terbekesan dalam minda lelaki.memang pada dasarnya,betul..tapi,siapa kata laki ni tak boleh nagis?hebat sangatkah ke "ego" an tu? Rasulullah saw pun menagis jugak.tapi tangisan nya bertempat lah..:-)

tapi,apa2 pun,janganlah letak tanggapan yang salah pada wanita kerana kemudahan air matanya untuk turun.cuba selami hati wanita.wanita ni just nak dimanja,diberi perhatian.terutamanya dari orang yang dia sayang.dalam lirik lagu sumayyah nyanyian Hijjaz pun ada tertulis,

"tangan yang di sangka

lembut menghayun buaian

mengoncang ,mencipta sejarah." hehe.

dan di sebalik kejayaan lelaki itu,pasti ada seorang wanita dibelakangnya..."

"Kerana wanita ingin dimengerti, Lewat tutur lembut dan laku agung, Kerana wanita ingin dimengerti, Manjakan dia.. dengan kasih sayang"

18 October 2010

LeLepak sAntai di uLu benduL

semalam (17/10/2010), aku bersame family n yg tersyg my yAyunk pulang ke kampung di Sremban,N9 sbb ade kenduri kawen. Sebenar nyer aku x kenal pun sape yg kawen,maen pegi je..agak malu gak r tike tu sbb mase gi kenduri tu,mak ayah aku dah abes makan n lepak di rumah nenek ku, so aku kine gi mkn ngan yayunk aku je..malu je time tu sbb tuan rumah pun aku xkenal,dtg mkn n terus balik ke umah makwan..hehe..sory syg,sbb wat yunk malu gak time tu..tp kite mkn byk an?? hehe..
Kepanasan di kampung wat aku,yayunk n adek2 aku terase nak mandi kat ulu bendul..ase dah lame x mandi kat situ,sekali pegi tgk2 dah byk pembaharuan..cadang dtg2 nak celup kaki je kat aer,tp bile tgk org len mandi,ase xtahan je nak mandi..thanx kat yayunk ku sbb sanggup beli kan baju tuk mandi kat situ..hehe..cian die..Len kali kite bawak khemah eh gi sane..ngeee..thanx yunk sbb hepi kan syg n adek2.. =)


p/s : pade ppuan yg aku fuck giler2 tu..aku benci bile ko blagak bagus,tp ko salah..ko tu bodo,ade ati nak bodo kan org..kesian ko..haha

nyOmpreng

09 October 2010

need you

saye dah ase giveup bile tiap kali saye msg awak,awak x reply..saye ni ganggu idop awak ke? patot ke saye stop kaco awak lagi?? msg2 saye ni membebankan awak ke?? bile dpt msg2 saye,awak nyampah ke?? awak dah benci saye ke?? awak xperlu kan saye lg ke?? saye mintak maaf..tulun r bg saye 1 lagi peluang tuk saye bukti kan kat awak yg saye dah brubah..hurm..saye rindu kan awak sgt2..

08 October 2010

aku rindu kan die

mesti dah xsempat aku nak minta maaf kat die kan? mesti dah xsempat aku nak merayu soh die maaf kan aku kan? mesti dah xsempat aku nak dgr die pgil aku "sayang" , dah xsempat aku nak tgk die buli aku mcm slalu, dah xsempat aku nak wat perkare2 yg biase aku wat ngan die kan? kalau dulu aku terjage pepagi sbb dgr deringan msg dari die ucap "monin syg", mesti aku xkan dpt mende2 cmni lagi kan?? dan sebelum tido aku,die wish "nyte,Luv u n mish u" mesti aku xkan dpt lg kan?? saye mintak maaf awak..saye tao dah terlambat saye nak mintak maaf kat awak..

sume nyer bermule dari salah aku..ego aku yg tinggi wat aku ilang die,mungkin selame nyer..syg,bkn saye buang awak..mase sebelum kite gado tu,saye terase awak xbalas msg2 saye,bile pagi nyer,saye tgk fon xde pun awak ucap slamat pagi kat saye mcm slalu..awak pegi bengkel xbgtau saye..saye ase mcm saye diabaikan..bile ptg awak msg saye,saye merajuk..semangat yg saye maksudkan saye nak brubah supaye xpakse2 awak wat ape yg saye nak..saye xmaksudkan yg lain..tp saye tao saye xpatot wat awak cmtu,saye pikir lepas geram saye je,saye xpikir kate2 saye wat awak terase..kalau saye xbuat cmtu dulu,mesti saye xkan ilang awak kan?

bile die kate jiwe die dah xde sape2,aku dah ase giveup,xde pluang tuk aku nak dpt kan die balik. aku rindu kan saat2 dgn die..tiap kali aku tringat kan die,aku akan menanges..tuhan tao betape rindu nyer aku kat die,betape ase bersalah nyer aku kat die..kalau jiwe die dah terbuke,mesti dah xde ruang tuk aku dlm ati die..saat tu aku tao aku hanye bleh doa kan kebahagiaan tuk die..aku tao aku akan ase bahagie kalau tgk die bahagie walaupun dari jaoh..

die saket, aku tao kalau aku pakse die trime aku,mesti mende ni sume jd beban kat die..patot ke aku bg die mase tuk trime aku balik?? aku takot aku xsempat..aku xnak org len rampas die dari aku..aku nak die je..

sejak gado tu,aku ase sunyi sgt, xpat cite2 ngan die mcm slalu. xpat dgr loyar buruk die mcm slalu..aku sunyi sgt..ase mcm idop aku ni xde makne dah. andai ni lah pengakhiran nyer,aku xsanggup..aku xsanggup ase ilang die

masih sempat?

masih kah sempat saye nak kate kan yg saye rindu kan awak
saye sayang kan awak..hurm..ampun kan saye..


nyOmpreng